“Οδός Σαραγλί”

Η Ξάνθη έχει τη φήμη του γλυκού. Έχει και τη γλυκιά φύμη της ποίησης όμως.
Ο Στελιος Αρσενίου αποτυπώνει τη σχέση των πεζογραφημάτων του με την άλλη μεγάλη του αγάπη, την ζαχαροπλαστική.
Η “Οδός Σαραγλί” έφτασε για να ανασύρει στις μνήμες μας τις εικόνες από την κεντρική οδό της 28ης Οκτωβρίου την προηγούμενη μέρα της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης του 1998. Η διεύθυνση του “Κάτι Άλλο” με τη βοήθεια των εργαζομένων και πολλών φίλων κατόρθωσε να “στρώσει” το δρόμο με 50.000 ψηφίδες σαραγλί, δίνοντας στην πόλη την πραγματική της διάσταση. Η γλυκιά αυτή παράδοση κατέκλυσε το δρόμο και τις ψυχές των κατοίκων της Ξάνθης.
Στο πέρας των ετών, ο Στέλιος Αρσενίου συνέχισε τις προσπάθιες για την ανάδειξη της Ξάνθης σε πόλη του γλυκού, μέχρι που το 2016 με μπροστάρη τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραϊτη και τη συνεργασία πολλών ζαχαροπλαστών της πόλης κατόρθωσαν την κατασκευή της καριόκας Guinness 383 kg.
Σε συνέχεια, λοιπόν, της έμφυτης αυτής ανάγκης για την ανάδειξη της πόλης μας, ο Στέλιος Αρσενίου γράφει την “Οδό Σαραγλί”, βιβλίο γεμάτο με πεζά κείμενα εμπνευσμένα από τον παραδοσιακό μπακλαβά, την καριόκα, το τσουρέκι, τον κουραμπιέ και ούτω καθεξής…

 

“Βλέπωντας τις πιρουέτες που κάνουν οι λαμαρίνες μέσα στο φούρνο, μιας και είναι περιστρεφόμενος, εμπνέομαι. Αφήνω για λίγο μετά τα παντεσπάνια και τρέχω να προλάβω την έμπνευση.”
Στέλιος Αρσενίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω εξίσωση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.