Οι θρεπτικές ουσίες στις σοκολατένιες λιχουδιές με ιπποφαές και μύρτιλο

Επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα που πιστοποιούν την ευεργετική δράση των παραδοσιακών διατροφικών ”δυναμιτών”

agria-myrtila

Ο Στέλιος Αρσενίου είναι γνωστός στους περισσότερους Ξανθιώτες για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλοι τον γνωρίζουν ως ”γλυκό” καλλιτέχνη στο ζαχαροπλαστείο «Το Κάτι Άλλο», άλλοι διαβάζουν τις κατά καιρούς εύστοχες παρεμβάσεις του στα κοινά της πόλης και άλλοι χαίρονται την ανιδιοτελή προσφορά του σε πλήθος πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων της Ξάνθης, όπου συμμετέχει με τις σοκολάτες του και μαγεύει με την τέχνη του.

Παραδοσιακές υπερτροφές που ήρθαν πάλι στο φως

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή σε θεραπευτικά φυτά, οι καρποί των οποίων ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα. Ρόδι – κράταιγος – μύρτιλλο – ιπποφαές – κράνα, είναι μερικές από τις υπερτροφές (superfoods) που μπορεί να μην ”γεμίζουν το μάτι”, ”γεμίζουν” όμως τον οργανισμό μας με ένα σωρό θρεπτικά συστατικά. Τους καρπούς αυτούς ενέταξε στην ζαχαροπλαστική του ο Στέλιος Αρσενίου, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια μία σειρά προϊόντων, τα οποία αποκάλεσε ”σοκολάτες νέας γενιάς” και είναι σοκολατοπαρασκευές με υπερτροφές. Η πρωτοπορία βασίζεται στην σοφία του πατέρα της ιατρικής, Ιπποκράτη, ο οποίος μας καλεί όλα αυτά τα χρόνια σε μία άλλη στάση ζωής με το γνωμικό: «Το φάρμακό σας να είναι οι τροφές σας και οι τροφές σας το φάρμακό σας».

Σοκολατένιες υπερτροφές εκτός συνόρων

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, το γειτονικό μας Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας τίμησε τον Άγιο Βαλεντίνο με μια Γιορτή Σοκολάτας για τους ερωτευμένους. Καλεσμένος ο δικός μας Στέλιος Αρσενίου, που συνέπραξε με την βοηθό σεφ κα Χριστίνα Θεοχάροβα, παρασκευάζοντας και παρουσιάζοντας, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νεόδμητου ξενοδοχείου του κ. Αλεξάντερ Μιτούσεφ, τις υπερτροφές: ρόδι, μύρτιλλο, κράνο, γκότζι-μπέρυ (goji berry), ιπποφαές και τον συνδυασμό τους με σοκολάτες υγείας και γάλακτος. Έγινε πληρέστατη αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες των συγκεκριμένων καρπών, ενώ ”έπεσε” η πρόταση από την Φαρμακευτική Σχολή της Φιλιππούπολης για αναλύσεις και επιβεβαίωση των όσων παρουσιάστηκαν ως επωφελή για την υγεία.

Επίσημη πιστοποίηση των λεγομένων

Ο Στέλιος Αρσενίου δεν έμεινε στα λεγόμενα, αλλά πέρασε στην πράξη. Για να πιστοποιήσει την ωφέλεια των τροφών αυτών, κατέφυγε σε μια πρωτοποριακή εταιρεία που δραστηριοποιείται τα τελευταία έξι χρόνια στην πόλη μας, την Envirosol. Οι τρεις επιστήμονες – ιδρυτές της εταιρείας έχουν δημιουργήσει ένα υψηλού επιπέδου εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων. Σε συνεργασία με διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο τροφίμων, ανέλαβαν την εκτέλεση αναλύσεων βάσει απαιτήσεων και προδιαγραφών των συστημάτων HACCP/ISO 22000, καθώς και των διαθρεπτικών επισημάνσεων και ισχυρισμών διατροφής και υγείας σε τρόφιμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2006/1924/ΕΚ. Στις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν για δύο προϊόντα, τα γλυκίσματα με μύρτιλο και ιπποφαές, δόθηκαν οι τιμές που αφορούν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται, παράλληλα με τις ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες των παρασκευασμάτων. Η διαθρεπτική επισήμανση περιλαμβάνει τις παραμέτρους: Πρωτεΐνη, λίπος, υγρασία, τέφρα, υδατάνθρακες, ενεργειακή αξία, ολικά σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και εδώδιμες ίνες, αφού στοχεύει στην προώθηση των γλυκισμάτων σε αθλητές και γενικότερα ασκούμενους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να έχουν έναν υγιεινό ενεργειακό ”δυναμίτη”.

Γλύκισμα με μύρτιλο: 8g μύρτιλο σε συνολική μάζα 35g ανά γλύκισμα

Θρεπτική ουσία Μαύρη σοκολάτα με 58-60% κακάο Μύρτιλο Γλύκισμα (τελικό προϊόν) Όριο15% xΣ.Η.Π.
Ανόργανα άλατα
Ασβέστιο 32 mg 6 mg 26 mg 120 mg
Σίδηρος 3,13 mg 0,28 mg 2,5 mg 2,1 mg
Μαγνήσιο 115 mg 6 mg 90 mg 56,25 mg
Φώσφορος 132 mg 12 mg 105 mg 105 mg
Κάλιο 365 mg 77 mg 299 mg 300 mg
Ψευδάργυρος 1,62 mg 0,16 mg 1,3 mg 1,5 mg
Χαλκός 0,70 mg 0,54 mg 0,15 mg
Βιταμίνες
A 2,0 μg 112 μg 27 μg 120 μg
C 9,7 mg 2,2 mg 12 mg
E 1,19 mg 0,57 mg 1,0 mg 1,8 mg
K 7,3 μg 19,3 μg 10,0 μg 11,25 μg

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, προκύπτει συγκέντρωση μεγαλύτερη ή οριακά ίση με το 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό.

Γλύκισμα με ιπποφαές: 8g ιπποφαές σε συνολική μάζα 35g ανά γλύκισμα

Θρεπτική ουσία Μαύρη σοκολάτα με 58-60% κακάο Ιπποφαές Γλύκισμα(τελικό προϊόν) Όριο 15% xΣ.Η.Π.
Ανόργανα άλατα
Ασβέστιο 32 mg 7,0 mg 26 mg 120 mg
Σίδηρος 3,13 mg 4,0 mg 3,3 mg 2,1 mg
Μαγνήσιο 115 mg 15 mg 92 mg 56,25 mg
Φώσφορος 132 mg 11 mg 104 mg 105 mg
Κάλιο 365 mg 14 mg 285 mg 300 mg
Ψευδάργυρος 1,62 mg 1,25 mg 1,5 mg
Χαλκός 0,70 mg 0,54 mg 0,15 mg
Βιταμίνες
A 2,0 μg 1,5 μg 120 μg
C 115 mg 26 mg 12 mg
E 1,19 mg 90 mg 21 mg 1,8 mg
K 7,3 μg 5,6 μg 11,25 μg

Με βάση τον παραπάνω πίνακα, προκύπτει συγκέντρωση μεγαλύτερη ή οριακά ίση με το 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό και στις βιταμίνες C και E.

Μια επανάσταση στην ζαχαροπλαστική

Πέρα, λοιπόν, από ισχυρισμούς και τοποθετήσεις που μπορεί να εκληφθούν ως αυθαίρετα, οι ανωτέρω αναλύσεις αποδεικνύουν ότι προσφέρεται ένας νέος, επαναστατικός συνδυασμός, που φιλοδοξεί να δώσει στο καταναλωτικό κοινό ένα γλυκό ”πάντρεμα” αρεστό στον ουρανίσκο και ευεργετικό στην υγεία.

 

 

Κείμενο από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ : http://www.empros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω εξίσωση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.