Συμμετέχουμε στη 2η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο Ροδόπης

Για τον πρωτογενή τομέα στην ζαχαροπλαστική έμαθαν οι συμμετέχοντες στην 2η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο της Ροδόπης, χάρη στη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου με τον ζαχαροπλάστη Στέλιο Αρσενίου. 

Καρποί πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες,άλλοι περισσότερο γνωστοί κι άλλοι όχι, όπως το ρόδι, αλλά και το Μύρτιλο, το ελιξίριο της μακροζωίας. Ιπποφαές από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής σήμερα.. Κάπως έτσι, ήρθε και κόλλησε η σοκολάτα με τα κράνα. «Στο μυαλό μας έχουμε την επαναφορά του Πρωτογενή Τομέα, ο οποίος ήταν ακρογωνιαίος λίθος για να ακτινοβολούμε και να μεγαλουργούμε κάθε φορά σαν χώρα.» δηλώνει ο γνωστός Ξανθιώτης ζαχαροπλάστης κ. Στέλιος Αρσενίου και σημειώνει « Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί του Μεγάλου Αλεξάνδρου να είχαν κατανοήσει την διατροφική αξία του Ιπποφαές κι εμείς σήμερα να το εισάγουμε για να το χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Το ίδιο και με τα μύρτιλλα, τα κράνα, αυτόν τον θησαυρό που έχει η Θράκη.»

Παράλληλα, σημειώνει ότι φέτος έχουν γίνει πολύ μεγάλες καινοτομίες στο ΤΕΙ της Θεσσαλίας. «Ο καθηγητής Πετρωτός με τους φοιτητές του έφτασαν να αποξηράνουν το μέλι. Υπάρχει η δυνατότητα να αποξεραθούν τα πάντα και να τα δίνουμε για φάρμακα.» σημειώνει αισιόδοξα.  Σύμφωνα με τον κ. Αρσενίου, ζαχαροπλαστική και μαγειρική μπορούν να περάσουν  σε μια άλλη διάσταση. «Αν κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε στον Πρωτογενή Τομέα, θα μεγαλουργήσει και ο Δευτερογενής. Η γη μας παράγει τα πάντα και εμείς δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε όσα μας δίδαξαν οι μεγάλοι μας δάσκαλοι-ζαχαροπλάστες. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις σοκολάτες που έρχονται από το μέλλον. Σοκολάτες με ρόδι, με κράμπερυ και καρύδια κ.α. Τα καρύδια, μια παρεξηγημένη για εμάς τροφή, είναι ο ρυθμιστής των κυττάρων του εγκεφάλου.» δηλώνει και τονίζει πως: « Πρέπει με κάθε τρόπο να φτιάξουμε τον Πρωτογενή Τομέα. Όποιος κι αν έρθει να κυβερνήσει, από όπου κι αν είναι, δεν μπορούμε να μιλάμε ότι θα πατήσει η πατρίδα μας στα πόδια της ξανά, χωρίς Πρωτογενή Τομέα.»

Μην σταματώντας να ψάχνεται ο δημιουργικός ζαχαροπλάστης σημειώνει τέλος πως είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς, μα κυρίως τα παιδιά. «Από μόνα τους μετά τα παιδιά θα προχωρήσουν πιο κάτω» δηλώνει  με αισιοδοξία παραδίδοντας ένα ακόμη γλυκό μάθημα δημιουργίας και παρασκευής στην 2η Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο της Ροδόπης.

Φώτο: Ο Στέλιος Αρσενίου με τους μικρούς ζαχαροπλάστες στο πλευρό τους και την κα Χαρούλα Κουρή. ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Πηγή: http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/komotini-myrtilo-kai-ippofaes-stin-zacharoplastiki/?fbclid=IwAR2gJ5Rx7i1zxg_suF0wNKv9o7AApY1dF5NmoZJg1hiTsZUbx7hSSbFZbs8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω εξίσωση * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.